De eerste dag!

Zo, ik ben er! Na een goede vlucht ben ik veilig geland in Riga. Mijn buddy stond me al op te wachten, en heeft me keurig op weg geholpen met het openbaar vervoer, m’n eerste boodschappen en mijn nieuwe Letse telefoonnummer. Helaas is het vandaag erg slecht weer, dus we gaan waarschijnlijk morgen pas de stad bezichtigen.

Wat ik tot nu toe van de stad heb gezien ziet er goed uit, ook al zijn ze overal met de wegen bezig. Verder is het me opgevallen dat er net buiten de stad enorm veel houten huizen staan, die eigenlijk allemaal onbewoond lijken, best vreemd. Ik had niet gedacht dat het gebied buiten Riga nog zo veel op Emmen zou lijken. Ik voelde me er meteen thuis, en ik had niet eens zo zeer het idee dat ik een paar honderd kilometer van mijn echte huis verwijderd was.

Het viel me in de supermarkt op hoe goedkoop alles is. Je hebt er al een brood voor 35 santimu (er gaan 100 santimu in 1 Lat, en 1 Lat is ongeveer € 1,40), geen geld dus! My buddy wees me op “karums”, een niet te beschrijven lekker goedje, een beetje zurig omdat het een melkproduct is. HEERLIJK! Een klein reepje kost maar 11 centimu, en ’t spul vult behoorlijk. Het is hier gebruikelijk om als ontbijt te eten, en dat vind ik geen slecht idee ;-)!

M’n kamer is erg… apart. De muren zijn geel, de lampjes zijn goud en de gordijnen komen uit het jaar nul. Dan hebben we het over de badkamer nog niet gehad! Alles oud, niet bepaald schoon, roze tegeltjes en een douchegordijn met dolfijnen er op. Je moet het maar kunnen bedenken, zo’n combinatie! Verder is het hier op dit moment redelijk rustig. Ik heb uitzicht op een binnenpleintje, waar wat tafels en parasollen staan. Helaas geen mooi uitzicht op het operagebouw dus! Ik moet er wel even aan wennen… Het is hier nog behoorlijk leeg, en in Maastricht had ik mijn muren vol mooie posters hangen, dus daar moet ik nog wel even wat aan doen.

Ook al ben ik vannacht al om 02.00 uur opgestaan, tegen de middag was ik nog steeds niet moe. Ik heb een bezoekje gebracht aan Galerija Centrs, een groot winkelcentrum vlak naast mijn kamer. De kleding ziet er een tikkeltje gewaagder uit dan in Nederland. Maargoed, daar staan de Letse vrouwen dan ook bekend om.

Vlak bij het station van Riga heb ik nog een leuke agenda op de kop weten te tikken; een Letse! Zo kan ik mooi alvast oefenen met de dagen van de week. Pal naast het station is de centrale markt, in en om een aantal enorm grote oude zeppelin hangars. Nou, ik heb mijn ogen uitgekeken, wat een mensen, wat een verse producten, wat een lage prijzen! Buiten stonden overal kraampjes met verse groenten en lekker fruit. Tot mijn grote blijdschap hadden ze er ook frambozen, in overvloed! Hoewel je voor 125 gr in Nederland al bijna € 2,00 neerlegt, kostte me 500 gr hier slechts 1 Lat en 40 santimu. En oh, wat heeft het gesmaakt!

Na een korte pauze in mijn kamer was ik van plan om nog even de stad in te gaan, gewoon, om even rond te kijken. Ik wilde de lift (een hele kleine!) instappen maar zag dat deze al behoorlijk vol zat. “Sorry!”, riep ik, en de man vooraan “ooh, doesn’t matter!”. Ik hoorde het meteen, “are you Dutch?”, waarop hij “ja” antwoordde. We kwamen aan de praat en al snel bleek dat de beste man, Siebrand genaamd, een poos in Beilen heeft gewoond. Nou, dat was het! Twee mensen met een Friese voornaam en een Drentse achtergrond, in Riga! We liepen samen de stad in en zaten al snel op een pleintje met koffie en een ambachtelijk bereide maaltijd. We hadden het over Letland, mijn studie, en allerhande avonturen die Siebrand tijdens zijn werk als specialist in moderne liften heeft meegemaakt in Vilnius (Litouwen) en daar omheen. Erg grappig, hoe het maar zo kan lopen! Ik vond het in ieder geval erg gezellig.

Nou, nu is het eerst wel even genoeg geweest voor vandaag. Ik zal spoedig weer wat van me laten horen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s